Profily



Heath Ledger (4.4.1979 - 22.1.2008)

 

alt
 
„Hraju jen proto, že mě to baví. Až mě to bavit přestane, prostě se na to vykašlu. Ale zbytek života to dělat nechci. Existuje spousta věcí, které chci ještě objevit,“ prohlásil herec Heath Ledger ve chvíli, kdy stanul na vrcholu. Krátce nato oznámil, že chce režírovat dokument o britském písničkáři Nicku Drakeovi, který zemřel v  26 na předávkování antidepresivy. O další krátkou chvilku později, 22. ledna 2008, se sám nešťastnou náhodou předávkoval kombinací léků na předpis a v pouhých 28 letech zemřel.

 

Zemřít mladý ještě není záruka nesmrtelnosti. K této metě se z herců dostali jen Marilyn Monroe, James Dean a Tomáš Holý, ale díky výkonu v jednom ze svých posledních filmů, Temném rytíři Christophera Nolana, může Heath aspirovat minimálně na předpokoj nesmrtelnosti. Narodil se v australském Perthu v rodině učitelky francouzštiny a důlního inženýra, jehož koníčkem byly automobilové závody. K herectví ho přivedla starší sestra Kate, rovněž herečka, která ho v něm všemožně podporovala a byla svědkem jeho debutu ve školním představení Petera Pana. Jako profesionální herec se po ukončení školní docházky protloukal rozličnými televizními seriály a filmy, než dostal nabídku na hlavní roli v australské černé kriminální komedii Ruce pryč, která jako by z oka vypadla filmu Guye Ritchieho Sbal prachy a vypadni. Heath v roli malého kriminálníka, jemuž se pořádně zašmodrchá život, zazářil, a tak následovala první cesta za oceán. Start byl decentní – hlavní role v teenagerovské komedii Deset důvodů proč tě nenávidím, která si pro změnu půjčovala od Shakespeara. Opravdu velkou příležitostí se pro něj stala až postava syna bojovníka za americkou nezávislost Benjamina Martina v čítankovém historickém dramatu Rolanda Emmericha Patriot. Po boku krajana Mela Gibsona se Heath neztratil, což dokázal i jako syn pro změnu vězeňského dozorce (Billy Bob Thornton) v oscarovém dramatu Ples příšer. A protože rolí přihrávačů už měl dost, začal se poohlížet po hlavních postavách. Hned ta první ho zavedla do naší Matičky stověžaté. V historií pohrdající historické komedii Příběh rytíře si zahrál prosťáčka, jenž chce navléci lesklé brnění, aby získal věčnou slávu a paní svého srdce. Do Prahy se ještě vrátil o pár let později s Terrym Gilliamem v komediálním fantasy thrilleru Kletba bratří Grimmů, kde si zahrál po boku Matta Damona profesionálního vymítače pohádkových příšer. Tou dobou už měl na kontě zkušenosti z armády Jejího veličenstva (Čtyři pírka – zkouška cti), pobyt v kůži nejslavnějšího australského psance (Ned Kelly) a hlavně nominaci na Oscara a cenu MTV za nejerotičtější filmový polibek roku, který vykouzlil společně s Jakem Gyllenhaalem v oscarovém dramatu Anga Leeho Zkrocená hora. Při jeho natáčení se spřátelil s kolegyní Michelle Williams natolik, že z jejich sblížení vzešla dcera Matilda. Zpočátku vše vypadalo růžově, pak ale páreček vyhnali paparazziové z jeho rodného kontinentu a po přestěhování do New Yorku se plně projevilo, jak křehká dokáže být duše umělcova. V Heathovi se naplno projevily potlačované fóbie, úzkostné stavy a deprese, které nejprve vedly k odloučení s Michelle a následně přispěly i k jeho smrti.
 
Herecky byl přitom na absolutním vrcholu – hrál hlavní roli, příležitostného básníka a aktivního uživatele heroinu, v jednom z nejlepších australských filmů posledních let Candy (za ni byl nominován na tři prestižní herecké ceny), spolu s dalšími hvězdami se stal jednou z tváří Boba Dylana v experimantálním životopisném dramatu Beze mě: Šest tváří Boba Dylana a hlavně měl překonat legendárního Nicholsonova Jokera v Temném rytíři, pokračování resuscitovaného Batmana. „Joker je pro mě jednoznačně nejzábavnější postava v celé mé dosavadní kariéře. Je jako utržený ze řetězu, je to psychotik, sociopat, komik se zálibou v masovém zabíjení. A já jsem si ho opravdu užíval. Čekal jsem sice, že to bude mimořádný zážitek, ale realita zcela předčila mé očekávání,“ říkal Ledger o své poslední roli. S trochou cynismu se dá říct, že Jokera Ledger hrál, jako by to bylo naposled, Christopher Nolan mu navíc ponechal volnou ruku, takže jeho nezapomenutelné kreace vzešly většinou z jeho hlavy. Oscara In Memoriam dostal zcela zaslouženě. Smrti navzdory si Heath zapíše ještě jednu filmovou roli. Ve filmu Imaginarium of Doctor Paranssus doplnili jeho již natočené scény herečtí kolegové Colin Farrell, Johnny Depp a Jude Law, kteří své honoráře věnovali Heathově dceři. Aspoň malý happy end.
 
Text Pavel Novák
 
Heath Ledger (filmografie)
2009-The Imaginarium of Doctor Parnassus
2008-The Dark Knight (Temný rytíř)
2007-I´m not There (Šest tváří Boba Dylana)
2006-Candy (Candy)
2005-Brokeback Mountain (Zkrocená hora)
2005-The Brothers Grimm (Kletba bratří Grimmů)
2005-Lords of Dogtown (Legendy z Dogtownu)
2003-The Order (Pojídač hříchů)
2003-Ned Kelly (Ned Kelly)
2002-Four Feathers (Čtyři pírka-zkouška cti)
2001-Monster´s Ball (Ples příšer)
2001-A Knight´s Tale (Příběh rytíře)
2000-The Patriot (Patriot)
1999-Two Hands (Ruce pryč!)
1999-Ten Things I hate About You (Deset důvodů proč tě nenávidím)
1997-Paws (Tlapka)
1997-Blackrock
1992-Clowning Around
 
více filmů >>
FB



Spolupráce

Zajímá Vás psaní nebo máte zájem o reklamu? Kontaktujte nás na info@totalmag.cz.

Facebook

O projektu

Totalmag magazín je rozsáhlý projekt s vizí tzv. „virtuální trafiky“, v níž najdete neustále přibývající počet zájmových magazínů z různých odvětví společenského života a zábavy. Od politiky, společenských témat, přes kulturu v podobě filmů, komiksů, nebo hudby, až po různé volnočasové aktivity a zábavu reflektující nejen současné dění. Všechny spojitosti z těchto zdánlivě nesouvisejících témat pak shromažďuje kalendář, který z nich, postupem času bude tvořit raritní kroniku našich dní.





Originální konvice a hrnečky | PPC kampaně | Masivní originální nábytek | Tepelná čerpadla | Realizace Optimalizace pro vyhledávače (SEO), aplikace pro internet, eshopy, individuální projekty [smartdog.cz]